Wyjątkowe Dni Radomska 2016

21 czerwca 2016


Tegoroczne Dni Radomska były świętem wyjątkowym, nie tylko dlatego, że powróciła pierwotna nazwa imprezy, ale przede wszystkim dlatego, że w roku 2016 obchodzimy 750-lecie lokacji miasta. Wyjątkowość tych Dni Radomska polegała też na tym, że po raz pierwszy zawitał do nas Festiwal Smaków.

Obchody święta miasta rozpoczęły się już w piątek. Ulicami miasta przeszedł Edukacyjny Korowód Historyczny przygotowany przez Teatr Źródło, który przypomniał sylwetki ważnych dla historii miasta postaci. W Miejskiej Bibliotece Publicznej uczestnicy konkursu pokazali „Portret miasta” , który okazał się niezwykle różnorodny. Natomiast Miejski Dom Kultury podsumował sezon artystyczny 2015/2016 z udziałem zagranicznych wykonawców i publiczności.

Sobota 18 czerwca upłynęły pod znakiem głównych obchodów 750-lecia lokacji Radomska. Z tej okazji do miasta przybył Leszek Czarny, który wójtowi Godynowi przekazał akt lokacji. Jak na jubileusz przystało był tort oraz wspaniali goście – radomszczanie oraz delegacje z miast partnerskich Mako, Voznesenska i Kiryat Bialik. Zagraniczni goście wraz z prezydentem Radomska Jarosławem Ferencem złożyli wszystkim radomszczanom życzenia.

Potem zaczęła się prawdziwa muzyczna uczta, którą otworzyła radomszczańska kapela rockowa Black Print. Po niej scenę opanował idol nastolatek piosenkarz, tancerz i aktor Jeremi Sikorski. Nie zabrakło także mocnych bitów z radomszczańskiego podziemia, które zaprezentował raper Tegieem i Erix. Tuż przed finałowym koncertem wystąpiła powstała w 2010 roku wykonująca szeroko pojętą muzykę rockową grupa Luxtorpeda. Gwiazdą sobotniego wieczoru był zespół Pectus, który na tegorocznym festiwalu w Opolu otrzymał „Złotą Płytę” przyznaną za sprzedaż naszego albumu „Kobiety”.

Niedziela 19 czerwca zapachniała zalewajką oraz regionalnymi przysmakami, których można było spróbować podczas Festiwalu Smaków. Radomszczanie raczyli się radomszczańską i podkarpacką zalewajką, kaszą tatarczaną oraz lokalnym tatarczuchem, na słodko i w postaci chleba. A pod sceną swoich kulinarnych sił spróbowały także dzieci, które uczyły się jak zrobić naprawdę pyszny i zdrowy koktajl owocowy. Nie zabrakło także konkursów z nagrodami od sponsorów.

Prawdziwą ucztą dla ducha były występy artystów dużego formatu. W dobrą zabawę wprowadził radomszczan występ kabaretu Nowaki, w którym pojawiły się radomszczańskie wątki. W iście zakopiańskie klimaty wprowadził zespół Inoros. Na zakończenie Dni Radomska wystąpił znany i lubiany Robert Janowski z zespołem oraz przyjaciółmi. Artyści zaśpiewali największe przeboje polskie i zagraniczne. Radomszczanie mogli usłyszeć, m.in. „Całuj mnie”, „Przeżyj to sam”, czy „Time of my life” z filmu Dirty Dancing.

Swoje 5 minut na scenie w sobotę i niedzielę miał zespół konsultacyjny Radomszczańskiego Budżetu Obywatelskiego, który zachęcał radomszczan do dzielenia się swoimi pomysłami i wcielania ich w życie. Obecnie trwa II edycja BO, dzięki, któremu mieszkańcy Radomska mogą wziąć sprawy, a właściwie 1 mln złotych w swoje rece i wydać go tak, jak chcą. Wystarczy mieć dobry pomysł i przekonać do nie go innych. Naprawdę warto.

Uczta smaków, jaką był tegoroczny Festiwal Smaków cieszył radomszczan już od soboty. Na stoiskach wystawców nie zabrakło regionalnych przysmaków z całej polski, a nawet świata. Zatem był tradycyjny chleb ze smalcem, podkarpacke miody, chleby, sery, wędliny, litewski kwas chlebowy, a także greckie i tureckie chałwy. Radomszczanie oraz przybyli goście mogli wybierać spośród rozmaitych wyrobów rękodzielniczych czy naturalnych kosmetyków. Były też ekologiczne wina czy góralskie alkohole.

Podczas tegorocznych Dni Radomska każdy znalazł dla siebie coś dobrego, zarówno dla duszy jak i dla ciała.

Do zobaczenia za rok.